fb

15 tipů na méně známé oleje

Tuky ve formě olejů tvoří nezbytný zdroj naší výživy, velké oblibě se těší i jejich zevní používání na pleť, vlasy i tělo. Ve výrobě rostlinných olejů jsou ale značné rozdíly. Průmyslově zpracovávané oleje se vyrábí lisováním olejnatých semen při vysokých teplotách (100 stupňů Celsia), při kterém dochází k více než 85 procentnímu znehodnocení z hlediska obsahu živin. Vzniklá surovina se dále upravuje – rafinuje za účelem získání  čirosti a stálosti, kterých se dosahuje působením kyselin, odbarvováním nebo barvením, přidáváním antioxidantů (zabraňují žluknutí) a stabilizátorů, zároveň bývají doplňovány vitamíny, které byly v první fázi zničeny.  Při výrobě panenských olejů je naproti tomu věnována zcela mimořádná pozornost zachování výživných hodnot použitých surovin, pečlivému čištění, skladování, sušení. Lisování se provádí mechanicky při mírném zahřívání a při jejich výrobě se nepoužívají žádná chemická rozpouštědla ani barvící prostředky.  Zachování vitamínu E zabraňuje žluknutí a zvyšuje trvanlivost takto zpracovaných olejů. Oleje lisované za studena si také zachovávají charakteristickou vůni a chuť po použitých semínkách. Jedině takové oleje mají skutečnou hodnotu pro naše zdraví. Ideálně vybíráme oleje v (tmavém) skle, některé oleje, jako například lněný, je třeba skladovat v chladu.

Oříšek Inků - tekuté zlato pro vaši pleť

Název Sacha Inchi (sača inči) pochází od andských domorodců a znamená "ořech" a "hora". Roste v amazonské oblasti jako rostlina pnoucí se kolem pralesních cest preuánského deštného pralesa. Je možné používat ho vnitřně jako zdroj energie a nenasycených Omega 3 a Omega 6 mastných kyselin, a také vitamínu E, potřebného k ochraně buněk před volnými radikály.

Vnější používání oleje obnovuje přirozenou rovnováhu pleti a chráni ji před ztrátou vlhkosti. Je vhodný pro všechny typy pleti, na každou půdobí dle jejích potřeb. Primavera ho získává z vlastního BIO pěstebního projektu v srdci peruánského deštného pralesa, kterým zachovává tradiční pěstitelské metody.

Arganový olej

100% čistý a přírodní rostlinný olej v BIO kvalitě (ECOCERT, CPK-bio) určený pro kosmetické účely. Lisováno za studena v Maroku v ženské manufaktuře fungující na principech FAIR TRADE. Jemně vonící olej s tóny oříšků pochází z Maroka z nepražených mandliček argánie trnité. Tyto stromy rostou divoce v čisté přírodě Maroka, kde jsou zpracovávány ženami z manufaktury na principech fairtrade. Olej má využití na obličej, na celé tělo a na vlasy. Snadno se vstřebává bez pocitu mastnoty. Olej je hypoalergenní, hloubkově vyživuje a regeneruje, vyhlazuje vrásky. Aplikuje se na navlhčenou pokožku nebo vlasy, stačí malé množství.

Moringový olej

Raw a vegan olej z moringy olejodárné, ze které se využívají také listy. Olej má významné množství mastných kyselin omega 3,6,9  a vitamínů řady B, C a E. Může se používat vnitřně i zevně. Konzumace moringy podporuje přirozenou imunitu, posiluje fyzickou kondici, působí příznivě na krevní tlak i na zažívání a metabolismus, zlepšuje paměť, zpomaluje proces stárnutí buněk, chrání před srdečními příhodami a zvyšuje plodnost. Moringový olej se v indické kultuře již stovky let používá k léčení akné a různých pigmentací na tváři. Má antiseptické, antibakteriální a antimykotické účinky. Díky obsahu aminokyselin, mastných kyselin a vitamínů A, C, E, K také obnovuje vitalitu a pevnost pleti. Moringa olej je vhodný pro suchou pokožku, která je náchylná na tvorbu černých teček a pro pleť s velkými póry. Moringa olej se tradičně používá proti tvorbě vrásek, strií a na aknózní pleť. Moringa olej přirozeně hydratační, snadno vstřebatelný.

Opunciový olej

Opunciový olej, známý také jako kaktusový nebo nopálový, je na poli přírodní kosmetiky považován za nejúčinnější zbraň proti stárnutí pokožky a tvorbě vrásek.  Pro svou neuvěřitelnou schopnost vyrovnávat mimické vrásky se opunciovému oleji dokonce s nadsázkou říká přírodní botox. 100% čistý za studena lisovaný v Maroku.

Baobabový olej

Baobabový olej je rostlinný olej, který se získává lisováním za studena ze semen stromu Adansonia digitata, který většina lidí zná pod názvem Baobab. Olej se používá jako kosmetický, protože obsahuje katechin a třísloviny. Hydratuje extrémně suchou a dehydrovanou pleť, zvyšuje pružnost pokožky a působí proti vráskám, velmi rychle zklidňuje podrážděnou pokožku, je také vynikající na uklidnění suchého ekzému a lupénky,

Makadamiový olej

Zjemňuje a zvláčňuje pokožku, obsahuje vitaminy A , B, E,nenasycené mastné kyseliny, selen a zinek. Velmi ceněný jako vlasový olej. Díky svému pěstícímu složení vyhlazuje vrásky a zmírňuje projevy stárnutí. Díky důsledné regeneraci pokožky hlavy oleji se také stimulují a ozdravují vlasové folikuly a vlasy tak rostou rychleji, jsou zdravé a zářivé. Makadamiový olej si zamilujete i v kuchyni - pro jeho jedinečnou a vynikající chuť. Je máslovitá s nádechem vanilky. Můžete použít do salátů, ale i do sladkých pokrmů. 

Třezalkový olej

Třezalka tečkovaná je již dlouho používá pro své protizánětlivé účinky. Pomáhá hojení popraskané kůže a jizev (i po císařském řezu), používá se na popáleniny a spálení od sluníčka. Urychluje hojení podvrtnutí a pohmožděnin a modřin, lze ji použít na čerstvé i zanícené rány.

Jojobový olej

Velmi ceněný masážní bio olej je vhodný pro všechny typy pleti včetně velmi citlivé. Charakteristickými vlastnostmi se jedná o tekutý vosk s unikátním poměrem vysoce nenasycených mastných kyselin. Má regenerační schopnosti, dobře se vstřebává a reguluje vlhkost pokožky. Pravidelnou masáží se pleť stává odolnou vůči vnějším vlivům. Pokud vmasírujete několik kapek jojobového oleje do vlhkých vlasů, získají zaručenou jemnost, hebkost a přirozený lesk. Jojoba má přírodní sluneční UV ochranný faktor tři až čtyři, podporuje déletrvající opálení, používá se jako základní olej pro éterické oleje a oleje na opalování, a také na výrobu domácích krémů.

Makový olej

Napomáhá růstu vlasů, přispívá ke zlepšovaní kvality pokožky a zklidňování nervové soustavy. Lze jím obohatit teplou i studenou kuchyni a použít ho i na masáž. 

Ricinový olej

Má silně promašťující účinky, proto je velmi vhodný k ošetření nadměrně suché pokožky. Obsahuje unikátní kyselinu ricinolejovou, která váže v pokožce vlhkost a zabraňuje tak jejímu vysoušení. Příznivě působí na pooperační jizvy, některé druhy bradavic a jiné novotvary na pokožce. Napomáhá přirozené regeneraci pleti, zvláčňuje ji a zabraňuje další tvorbě vrásek. Pro svoji vysokou viskozitu jej doporučujeme ředit řidšími oleji, například olejem z vinných hroznů. Použití: jemnou masáží vtírejte do pokožky. Ricinový olej nedoporučujeme pro vnitřní užití.

Aloe vera v řepkovém oleji Primavera

Olej s obsahem Aloe Vera se hodí zejména na pokožku podrážděnou sluncem. Zklidňuje spáleniny a urychluje hojení, zmírňuje nepříjemné svědění. Vhodný i pro velmi citlivou pokožku. 100% přírodní, za studena lisovaný olej v bio kvalitě, bez parfemace, přidáním éterického oleje získáte olej s unikátními vlastnostmi. 

Avokádový olej

Olej získávaný lisováním či odstřeďováním kaše z rozemletých plodů hruškovce amerického – persea americana. Jedná se o jednu z nejstarších kulturních rostlin pocházející ze střední Ameriky, pravděpodobně z Mexika, odkud se rozšířila do Chille a posléze dále. Avokádový olej se hodí pro všechny typy pleti a to zejména proto, že je antialergický. Nejen v létě pokožka ocení jeho přirození SPF faktor, uvádí se mezi 2-4. Tento olej je oblíben zejména u suché, ochablé a povadlé pleti, které navrací elasticitu, vyhlazuje drobné vrásky a uvádí se dokonce, že dokáže zvyšovat množství kolagenu v pokožce. Výborně se hodí také pro ošetření očního okolí. Je možné s ním ošetřovat i pokožku s kožním onemocněním. Při použití na vlasovou pokožku působí preventivně proti padání vlasů.

Hroznový olej

Vzhledem k vysokému obsahu kyseliny linolové značně přispívá v boji s  nadbytkem cholesterolu a tím příznivě ovlivňuje metabolismus. Hroznový olej je považován za recept na zdraví, mládí a krásu. Díky unikátním komponentům je 50krát účinnější než vitamín E a 20krát než vitamín C, má vynikající omlazující účinky. S oblibou se používá na marinování masa a ryb, protože výborně absorbuje. Má vysoký kouřová bod, takže na něm lze i smažit. Hodí se ale i na ošetření suchých, lámavých vlasů nebo pro zlepšení tonusu prsou.

Meruňkový olej

Olej se lisuje z meruňkových jader a má vysoký obsah nenasycených esenciálních kyselin, zejména olejové a linoleové. Proto velmi dobře proniká pokožkou a dodává jí potřebné výživné látky. Obsahuje rovněž vysoký podíl vitaminu A a vitamin E. Velmi dobře se vstřebává a nezanechává pocit mastnoty. Je vhodný k ošetření všech typů pleti, zejména suché, jemné a citlivé. Z toho důvodu je jedním z nejčastěji využívaných olejů pro ošetření jemné pokožky novorozenců a malých dětí. Má přirozené jemné aroma a pro svoji lehkost se využívá pro masáže obličeje v kosmetické praxi. Meruňkový olej přispívá k hydrataci pokožky, zvláčňuje ji a účinně regeneruje.

Šípkový olej

Tento výjimečný olej z jader šípků růže šípkové je jeden z nejlepších rostlinných olejů na hojení jizev, podle výzkumů dokonce účinný i na keloidy a staré zbytnělé jizvy (musí se aplikovat denně po delší dobu). Je výjimečně účinný proti vráskám, zmírňuje stárnutí pleti a přispívá k její hydrataci. Za studena lisovaný šípkový olej je výživný a bohatý na organicky vázané minerály. Hodí se k ošetření pokožky u nastávajících maminek a malých dětí. Může se míchat s dalšími rostlinnými oleji či bylinnými maceráty, protože udržuje účinnost směsí i při pouhé 10% koncentraci.

text: Lucie Korbová

NAŠE PRODEJNA

Bioplaneta.org
Bezručova 11
301 00 Plzeň

Otevírací doba

Pondělí - Pátek: 8:30 - 18:30
Sobota: 9:00 - 12:00

RYCHLÝ KONTAKT

E-mail info@bioplaneta.org
Telefon + 420 777 433 705
Web www.bioplaneta.org
Facebook fb.com/bioplaneta.org

NEWSLETTER

FACEBOOK

Na našem e-shopu akceptujeme všechny následující platební karty: