Otevřeli jsme pro vás obchod v Plzni, specializovaný na biokosmetiku a ekodrogerii (přímo naproti stávající Bioplanetě v Bezručově ulici v Plzni). Najdete zde vše pro úklid domácnosti (ale i kanceláře nebo celé firmy!), vše pro péči o tělo dopělých i dětí, dekorativní kosmetiku Lavera a Zuii, éterické oleje Nobilis Tilia a Primavera, dětské nebělené rozložitelné jednorázové plenky a ženskou ekologickou hygienu (kalíšky, houbičky, bavlněné vložky a tampony). Vše na jednom místě, vybrané tak, abychom pečovali co nejlépe o sebe i planetu.

Proč jsme se rozhodli jít touto cestou?

Protože si myslíme, že v dnešním světě neomezených možností je potřeba přemýšlet trochu s nadhledem a nestačí už "jen" třídit odpad. Tím, že jídlo i všechny věci, které používáme, pochází z celého světa, máme sice obrovský výběr, ale také přestáváme mít kontrolu nad tím, kde a za jakých podmínek to vzniká, kdo to vyrábí, v jakém prostředí, jestli za to dostává spravedlivou doměnu třeba... Když to vezmeme úplně globálně, tak z planety, na které žijeme, si bereme (více či méně problematickými způsoby); pak to, co vyrobíme, nějak působí na nás; a následně (při úklidu nebo vyhazovní odpadu, jí i vracíme - co z toho je větší problém by asi bylo na detailnější rozbor. Podstatné je, že my, jako spotřebitelé, máme volbu, jak svým životem přispějeme k tomu braní a dávání.

Všimli jste si, že v televizi neběží reklamy na biokosmetiku a drogerii?? Zato máme každý používat ten jediný prášek na praní a mazat sebe (i své děti) šampony a krémy z ropy. Navíc testovanými na zvířatech. Tyto firmy, které mohou dávat obrovské peníze na takovou reklamu a přitom neřeší dopad své výroby na člověka a životní prostředí, nechceme vůbec podporovat.  Proto vznikla Bioplaneta.

Jak se konkrétně zapojit?

1. Přehodnoťte, co v domácnosti používáte

Projděte se po bytě, po koupelně především, a vyřaďte škodlivé a nadbytečné produkty. Bio a ekoživot totiž neznamená primárně to, že nakoupíte hromadu drahých věcí, ale že nakupujete a spotřebováváte s rozmyslem. Vlastně by stačilo používat úplné minimum, ale to by nás asi dlouho nebavilo :)

2. Zvolte si základ pro úklid domácnosti

Jedlá soda a ocet/citron. Umyjete si tím vlasy i tělo, vyčistíte zuby a vycídíte koupelnu i kuchyň.  Pro lepší pocit můžete přidat pár kapek éterického oleje. Berte to trošku jako šťouchnutí, já jsem to takto asketicky taky dlouho nevydržela :) (ale funguje to).

Máte-li rádi univerzální všestranné prostředky, zkuste Dr.Bronner's univerzální magické mýdlo. Ve variantách růže, máta, levandule nebo bez vůně ho využijete na tělo i vlasy a na nádobí i praní. 

Pro domácnost využijete univerzální koncentrát Planet Pure, a to i na odmaštění a skvrny. Pokud chcete něco s lehkou dezinfekcí, zkuste univerzální Ecover.

V nabídce ekodrogerie najdeme i speciální přípravky na velmi znečištěné plochy nebo např. trouby a samozřejmě na wc. Ty využívají často dezinfekční sílu éterických olejů a tak se nemusíte bát zápachu nebo bakterií. Čistič s vůni eukalyptu od Planet Pure využijete i jinde v koupelně a nemusíte se bát dráždivých látek jako v případě různých vonítek na záchody.

3. Zvolte si základ pro praní

Nabídka výrobků na praní je opravdu rozmanitá, vybírat můžete jak mezi sypkými prášky, tak pracími gely a dále avivážemi, máchadly, prostředky na odstranění skvrn nebo na bělení prádla. Máchadlo od Yellow and Blue  s příjemnou levandulovou vůní, které se přidává do máchací lázně místo aviváže, rozpouští sražené zbytky mýdla a usnadní tak jejich vypláchnutí s máchací vodou. Prádlo bude měkčí, barvy jasnější. Svou mírně kyselou reakcí neutralizuje máchací lázeň, což je důležité zejména pro lidi s citlivou pokožkou a alergiky.

Dobré zkušenosti (např. při praní v mýdlových ořeších) máme s bělícím prostředkem na bázi aktivního kyslíku od Ecoveru. Využijete ho i pro namáčení velmi špinavého prádla nebo samozřejmě pro praní bílého prádla, kdy ho jednoduše přidáte k pracímu prostředku.

4. Zvolte si základ pro sebe

Oslovuje-li vás bezobalová varianta, zkuste tuhá mýdla i tuhé šampony. Jsou vyrobeny z různých přírodních olejů a másel, ovoněné éterickými oleji nebo bylinkami. Vlasům chvíli trvá než si zvyknou (pokud přecházíte z klasických šamponů se silikony, doporučuji nejprve používat přírodní tekutý šampon), ale výsledek je stejně krásný. Navíc se vám šampon už nikdy nevyleje :) V naší nabídce najdete Hedvábný šampon s arganovým olejem.

Zajímavé je solné mýdlo Cereus, je to Himálajské deo-mýdlo, které působí svými antiseptickými vlastnostmi také silně desinfekčně. V solném roztoku nemohou přežít žádné bakterie. Proto je himálajské deo-mýdlo také vysoce účinný deodorant. Trochu soli z deo-krystalu v podpaždí odstraní nepříjemný pach potu. Pro pokožku je krystalická sůl příjemná a vitalizující, protože minerály obsažené v himálajské soli mohou být pokožkou snadno vstřebávány.

Vlasy můžete krásně ošetřit také Ajurvédským sypkým šamponem KHADI. Tato bylinná směs tak představuje ideální mycí a ošetřující prostředek, zejména v případě jemných vlasů. Kromě (indických mýdlových ořechů) obsahuje např. shikakai, amlu, bhringaraj nebo neem, rostliny se silným účinkem na kvalitu a zdraví vlasů. Tyto rostliny posilují vlasové kořínky a strukturu vlasů, působí proti vypadávání vlasů, předcházejí šedivění vlasů, působí proti lupům a různým kožním problémům.

5. Zkoušejte a kombinujte - šetrně a udržitelně

V přehledu nám chybí ještě spoustu věcí...dnes se samozřejmě neobejdeme bez přípravků na čištění pleti a její výživu, bez mazání na tělo nebo dokonce zvlášť na nohy, ruce, nehty, oči, rty... přípravky před opalováním, na opalování a po něm, stejně tak na holení, dále na různé krášlení...Vidíte za tím tu hromadu věcí, obalů a vody? Nebojte, cílem opravdu není používat jedno mýdlo na vše ani vracet se zpátky na stromy, jen to chce prostě trošku uvažovat v širších souvislostech anenechat se zahltit (ani biovýrobky :). My to děláme. A vy?

 

 

text: Lucie Korbová