Je přirozené se potit, to je asi první věc, kterou bychom si měli uvědomit, proto nezačínáme nadpisem "jak bojovat proti pocení" a podobně. Tolik protěžované antiperspiranty ucpávají potní žlázy a zabraňují tak pocení, deodoranty eliminují vznikající zápach. Pocení je přirozený mechanismus na regulování tělesné teploty a je pro člověka nezbytný. Vzniká nezávisle na okolní teplotě, nicméně je také reakcí například na stres nebo silné emoce. Stačí rozdíl teplot venku a v bytě nebo výšlap schodů, a v našem těle se spustí celá řada pochodů, jejichž výsledkem je pocit mokrých zad a návaly horka. Je přirozené se více potit v teple, při tělesné námaze, při horečce. Pot nás zalije také ve chvílích nervozity, zlosti, v rozpacích nebo ve strachu. Při tomto procesu se naše tělo ochlazuje a vyměšuje i řadu škodlivých a nebezpečných látek. Dalšími faktory, které mohou zvyšovat frekvenci pocení, jsou hodně kořeněná jídla, nikotin, léky a kofein.

V souvislosti s reklamami na nové, silnější antiperspiranty a jejich názvy (Stress Protect, Deodorant pro extrémní kontrolu) mě napadá, že problém není v pocení, ale v příliš rychlém a stresujícím způsobu života anší snaze mít vše pod kontrolou, zaškatulkované podle toho, co jsme si nastavili jako "správné a normální"...

Jak se tedy potit zdravě? Pot jako takový nezapáchá, tato nežádoucí rekace se objevuje při rozkladu potu za přítomnosti bakterií, které se běžně vyskytují na povrchu kůže. Přírodně řešit pocení lze pouze deodoranty, které voní a přírodními látkami zabraňují vzniku tohoto zápachu. Na výběr máme široké spektrum deodorantů - krystaly tuhé, tekuté nebo ve spreji, krémové roll-ony, tuhé deodoranty, spreje ve skle...bez vůně nebo s různými ovocnými či dřevitými vůněmi..

Přírodní deodorant Salt of the Earth je vyroben z čistě minerálních solí, které nám dává matka Země. Obsahuje 100% Potassium Alum - antibakteriální minerální sůl, která se používá pro ochranu před zápachem již po několik staletí. Jedná se o přírodní kamenec (síran draslno-hlinitý), jeden ze čtyř derivátů hliníku povolených v přírodní kosmetice:

AMMONIUM ALUM

ALUMINUM HYDROXIDE, Aluminiumhydroxid

ALUMINA, Aluminiumoxid, Tonerde, Aluminia, Aluminum Oxide

POTASSIUM ALUM¨

Kamenec přirozenou cestou lehce stahuje kožní póry a zároveň působí antibakteriálně, což je jeho nesmírnou výhodou. Jeho použití je snadné, navlhčíte ho vodou a aplikujete na čistou a suchou pokožku. Výhodou krystalového deodorantu je, že nezanechává stopy, ani olejové, ani bílé, prostě žádné a nelepí. Vydrží fungovat 24 hodin po aplikaci. Kamence se vyrábí také syntetické, jedná se o kamenec amonný a poznáte ho podle mléčného zabarvení. Jeho cena je nižší a účinnost může být taky.

Výbornou službu prokáže solné mýdlo Cereus. Himálajské deo-mýdlo působí svými antiseptickými vlastnostmi také silně desinfekčně. V solném roztoku nemohou přežít žádné baktérie. Proto je himálajské deo-mýdlo také vysoce účinný deodorant. Trochu soli z deo-krystalu v podpaždí odstraní nepříjemný pach potu. Pro pokožku je krystalická sůl příjemná a vitalizující, protože minerály obsažené v himálajské soli mohou být pokožkou snadno vstřebávány. Na místech ztvrdlé kůže na chodidlech působí tření deo-krystalem velmi příznivě. Při tření deo-mýdlo, svojí hrubší strukturou povrchu, ztvrdlou kůži z chodidel nejen odírá, ale zároveň svými solnými vlastnostmi zbylou kůži velmi pozitivně regeneruje.

Přírodní kamenec je základem pro deodorant ve spreji  Salt of the Earth - PURE AURA. Jeho  svěží a zároveň sladká vůně levandule a vanilky je vytvořena pro ženy. Obsahuje 15 přírodních rostlinných výtažků a olejů, které tomuto přípravku propůjčují úžasnou vůni.  Deodorant je obohacen o bio Aloe Vera gel a výtažky ze Zimolezu, který má antibakteriální účinky. nezanechává na oblečení žádné bílé mapy, můžete být bez obav.

Pro pány je určen kuličkový deodorant Nobilis Tilia, s osobitou vůní, která provází celou pánskou řadu této značky. Rostlinný deodorant má mírný antiperspirační účinek díky obsahu organicky vázaného zinku, a tak nebrání přirozeným funkcím pokožky. Speciální kombinace tří antimikrobiálních látek pohlcuje bakterie způsobující pach potu. Éterické oleje jsou fixovány na speciálním škrobu a dochází tak k jejich pozvolnému uvolňování v závislosti na teplotě. Čím více se zvyšuje tělesná námaha a teplota, tím více účinných látek se uvolňuje - dochází k postupnému vytěsňování navázaných éterických olejů. Obsažený zinklaktát napomáhá zklidnění podrážděné pokožky, takže deodorant je vhodný i po holení či depilaci.

Chcete-li si navodit exotickou atmosféru a ocitnout se na horké pláži, vyzkoušejte úžasně kokosový krémový deodorant od Urtekramu. S bio kokosovým olejem a kyselinou hyaluronovou přirozeně chrání před rozkladem bakterií, zároveň vyživuje a nechává pokožku suchou a provoněnou sladkou vůní kokosu.

Na účincích bylinek a esenciálních olejů jsou založeny spreje od Weledy. Éterické oleje ze šalvěje, tymiánu a rozmarýny zabraňují tělesnému zápachu svým antibakteriálním působením a také velmi mírným adstringentním (stahovacím) efektem. Deodorační působení je ještě zesíleno citrónovou šťávou a výtažkem z lékořice. Působení a snášenlivost deodorantu jsou dermatologicky testovány.

Na bylinky také sází velmi oblíbenný a účinný bioaktivní deodorant od lotyšské značky Mádara. Kuličkový deodorant bez obsahu kamence využívá účinků bylinek, které spolehlivě brání vzniku zápachu a zároveň pečují o namáhanou pokožku podpaží. Kombinace růžové květové vody společně s rostlinným glycerinem a extrakty z měsíčku lékařského a heřmánku pleť zklidňují, mírní podráždění a podporují hojení drobných ranek. Růžová voda uzamyká v pokožce hydrataci a pleť chrání, zatímco glycerin umocňuje účinky ostatních bylinných složek. O účinnou ochranu před pachem potu se postará spojení antibakteriálně působících bylinek jako je šalvěj, máta a citronová tráva. Ty nejenom ochrání před zápachem, ale také dodají deodorantu jemnou lehce kořeněnou květinovou vůni. 

Originálním a působivým deodorantem, který se ukrývá v jedinečné dřevěné krabičce, je krémový počin RaE. Nemůžeme nezmínit, že se jedná o český, respektive moravský výrobek manželů Radka a Evy (odtud název RaE). Krémové deodoranty obsahují kokosvoý olej a bambucké máslo, deodorační účinky zajišťuje jedlá soda a jemný kukuřičný škrob. Vybírat můžete z 8 krásných vůní a navíc ještě i z krabiček čistě dřevěných nebo pomalovaných mandalou. Do krabičky se dá jednoduše dokoupit samostatná náplň. V Bioplanetě je můžete všechny očichat :)

K deodorantům bez vůně můžete bez obav použít parfém nebo toaletní vodu, samozřejmě v bio kvalitě, široký výběr testrů najdete v naší Bioplanetě.

Zdroje: biooo.cz, poceni.zdrave.cz/neni-poceni-jako-poceni/

Text: Lucie Korbová