V zimní období jsme odkázáni na přísun vitamínů ze zeleniny a ovoce, které se dají skladovat (pokud tedy jíme sezónně), a jídelníček je tedy poněkud stereotypní. Na řadu proto přicházejí skvělé vychytávky - velmi zdravé kvašené produkty, jako je pickles (mléčně kvašená zelenina), kvašené šťávy a naklíčená semínka a luštěniny.

Kvašení je známé od starověku, pomáhalo uchovávat potraviny na zimu, a takto upravená zelenina byla zdrojem vitamínů a enzymů prospěšných pro trávení. Mluvíme o zelenině kysané - kvašené mléčně, tedy bez přístupu vzduchu. U nás v Bioplanetě najdete oblíbené Dobrušské pickles od Sunfoodu, které obsahuje zelí, cibuli, mrkev a sůl, nic jiného. Konzumuje se nejlépe v syrovém stavu.

Kvašenou zeleninu si poměrně snadno můžete vyrobit i doma, jen je potřeba sehnat vhodnou nádobu - buď si pořídit kameninový nebo keramický kvašák, který jen naplníte vybranou zeleninovou směsí se solí, nebo mít velkou zavařovací sklenici a k ní takovou nádobu, která se co nejtěsněji vejde do jejího hrdla a něco, čím tuto měnší sklenici zatížíte. Většinou se pickles připravuje z 1 kila nakrájené zeleniny (zelí, cibule, mrkev, případně další kořenová zelenina) a 20 g soli, případně se přidává koření jako kmín, křen, zázvor..). Směs se musí hodně promačkat, aby pustila šťávu, a zatížit tak, aby byla stále pod vodou. Kvašení trvá 2-7 dní, záleží také na teplotě v místnosti, která by měla být poměrně stálá kolem 20 stupňů.

Druhou možností, jak si doplnit vitamíny, minerály a enzymy, je konzumovat naklíčené potraviny. Opět je to poměrně jednoduchá a zábavná záležitost, která má velmi přínosné výsledky. Klíčit můžete luštěniny jako fazole mungo a čočkuObecně se nejprve propláchnou a nechají několik hodin ve vodě, pak se propláchnou a nechají na sítku, poté je potřeba přesunout do tmy, nejdůležitější je každodenní proplachování čistou vodou.

Velmi známé je klíčení řeřichy, která se nemusí namáčet, jen se nasype na mokrou vatu a každý den se zalévá. Mladé lístky řeřichy se s oblibou používají jako přísada do salátů, majonéz, sýrů a vajíček nebo jednoduše k dozdobení chleba s máslem. Vedle naklíčených lístků můžete konzumovat také lístky dospělých rostlin. Díky silnému aroma je řeřicha vhodná také ke kořenění. Pokud ji nakličujete v nakličovadle, dávejte pozor a důkladně proplachujte, protože klíčící semínka jsou charakteristické vysokou tvorbou slizu a můžou plesnivět. Klíčení: cca. 3–7 dní, substrát musí být stále vlhký.

Výhonky alfalfa (tolice vojtěšky) v chuti připomínají řeřichu, ale jsou jemnější.Používají se do salátů, polévek a jako obloha na chleba. Před konzumací doporučujeme ještě jednou oparně umýt teplou vodou. Doba namáčení: 6-8 hodin, poté propláchnout vodou. Doba klíčení: 2 dny ve tmě, poté 2-4 dny na světle. Ideální teplota: 18-20°C. 2x denně oplachovat.

Ostře aromatickou chuť klíčků rukoly využijete především při přípravě masa, zeleniny, ale také salátů nebo polévek. Semínka není potřeba před klíčením namáčet. Doba klíčení: 4-6 dní. Ideální teplota: 18-20°C. 2x denně oplachovat.V nabídce Sonnentoru máme ještě klíčivý mix, který se skládá z alfalfa, žluté hořčice a pískavice. Doba namáčení: 6-8 hodin, poté opláchnout vodou. Doba klíčení: 2 dny ve tmě, poté 2-4 dny na světle. Ideální teplota: 18-20 °C. 2x denně oplachovat.

Pro snadné klíčení u nás najdete speciální misky, se kterými bude klíčení opravdu jednoduché. Sada ke klíčení semen zajišťuje optimální podmínky při pěstování klíčků a výhonků a snadno se udržuje. Skládá se ze 3 misek, kam se umísťují semena, záchytné misky, kam při proplachování stéká voda, a víka, které v miskách zaručuje stabilní vlhké klima. Klíčky a výhonky představují skutečný výživový poklad. Obsahují velké množství vitaminů, minerálů a enzymů.

Inspirovali jsme vás k domácím experimentům? Napište nám o tom!

text: Lucie Korbová