Je zvláštní, že zrovna v prosinci, kdy je podle čínské medicíny nejvíce ohroženo tlusté střevo, je čas největších žranic a přejídání. Tlusté střevo je orgánem, který se stará o odvádění odpadů z těla a prosinec a konec roku bývá také často obdobím, které "odvádí" a ukončuje mnohé záležitosti s příslibem, že v novém roce bude lépe. Jako bychom tím předvánočním shonem chtěli zahnat to ticho a klid, který přirozeně nastává v přírodě a které bychom si měli sami také dopřát, abychom si sami se sebou ujasnili, co je pro nás skutečně důležité a co opravdu chceme.

Tlusté střevo souvisí s plícemi (na principu jing-jan) a ovlivňuje stav sliznic v těle. Prakticky to znamená, že pokud máme problémy s vylučováním, často se to odrazí také zvýšeným výskytem různých dýchacích či kožních potíží a naopak. Imunita sídlí právě ve střevech a ať chceme nebo ne, máme je zanesená téměř všichni. A právě v prosinci uděláme tomuto orgánu dobrou službu kvalitní stravou a detoxikací, což se moc neslučuje se svátky hojnosti. Kombinací velkého množství jídla a stresu a shonu, aby bylo vše dokonalé si pak jednoduše zaděláme na nepříjemné střevní potíže.

V prosinci nám tedy prospěje teplá strava bez rakovinotvorných dusitanů (v uzeninách) a ideálně bez alkoholu. Činnost střev podpoříme užíváním psyllia, které je zdrojem vlákniny, nebo zelený jílem, který šetrně detoxikuje. Nikdy neprohloupíme ani s nasazením chlorelly a zeleného ječmene, tablety se pohodlně zapijí, i když lépe působí po rozkousání (pokud přímo nezvládneme vypít prášek rozmíchaný ve vodě).

V zimě skvěle organismus podpoří a zahřejí různá koření, ať v pokrmech nebo jako nápoj. Kurkuma zůstává stále prospěšným kořením číslo 1. Dále lze využít skořici, hřebíček, zázvor, anýz..a ze všech vyjmenovaných druhů si můžeme zalitím horkou vodou vytvořit zahřívací detoxikační čaj.

V jídelníčku nesmí chybět celé obilniny a kvašená zelenina - sváteční pokrmy našich předků, jako například houbový kuba (třeba z ječných krup a klidně i s kysaným zelím) jsou možná na naši dobu příliš "chudé" a jednoduché, ale organismus nám za ně poděkuje. Asi se shodneme, že přílišná hojnost a pohodlnost dnešní doby nám spíš škodí než prospívá. Také se říká, že s lehčím žaludkem máme lehčí mysl..Dříve byla doba adventu také dobou půstu.

Pokud u vás probíhá velké pečení a smažení, možná oceníte při povánočním úklidu (jako by nestačil ten předvánoční) extra silný čistič na zamaštěné povrchy. 

A co si přát do nového roku? Určitě stále více uvědomění a zodpovědnosti při konzumaci všeho, co nám dnešní svět nabízí - ať už je to jídlo, pití nebo třeba televizní zprávy.

text: Lucie Korbová