Doba prázdnin a dovolených je tu a s nimi večery i noci trávené venku, koupání, snění a radostné bytí. Během teplých slunečních dnů můžeme snáze cítit hojnost v našich životech. 

V červenci vládne element ohně a červená barva, která prospěje ale spíše klidnějším lidem s pasivnější energií (často s nízkým krevním tlakem). Nejvíce ohroženým systémem v těle je podle čínské medicíny krevní oběh, který ovlivňuje všechny orgány v těle a má důležitou roli při termoregulaci. Jeho poškození se projevuje změnou srdečního rytmu, těžknutím končetin, celkovou únavou, křečovými žilami a kolísáním krevního tlaku. V případě mravenčení v horních končetinách se může jednat o zablokovanou krční páteř. Krev je symbolem životní energie a je třeba ji čistit a podporovat. Prospějeme odlehčením jídelníčku, omezením soli, alkoholu a tučných jídel.

V létě je potřeba primárně doplňovat tekutiny, ovšem ne slazenými a barvenými limonádami. Doporučují se nekofeinové čaje jako například rooibos nebo voda s lístky máty a citrónovou šťávou. Z jídel vede čestvá zelenina v co největším množství, bylinky a ryby.

Tipy na vaření

Na krevní oběh je skvělá pohanka, bezlepková "pseudoobilnina" známá v Čechách od  přelomu 12. a 13. století. Obsahuje rutin, který blahodárně působí na cévy a pomáhá při hemeroidech i praskání cévek v oku.. Dopřát si ji můžeme v mnoha variantách - ze slupek uvaříte lahodný čaj, z lámanky vyrobíte polévku nebo třeba karbanátky, z krupice výbornou kaši nebo noky, z celé pohanky rizoto, z pohankové mouky upečete bezlepkový koláč s ovocem... Doporučuji vyzkoušet hotové směsi od Biolinie, taková pohanková sekaná (i když to vůbec není "sekaná" z jídelny) je naprosto úžasná!

Podle makrobiotiky pohanka stahuje a zahřívá, takže se doporučuje spíše v zimě... A pro zachování toho vychvalovaného rutinu se nesmí vařit, stačí zalít vroucí vodou a nechat stát.

Tipy pro krásu

Skvělým pomocníkem v horkých dnech jsou květové vody. Na rozdíl od vody květinové neobsahují alkohol a jsou tak vhodné i pro tu nejcitlivější pokožku. Voda pleť osvěžuje, zjemňuje, lehce tonizuje, léčí nedokonalosti a připravuje pokožku na následnou péči. Květovou vodu můžete použít místo klasické pleťové vody či tonika, ale také pro lepší aplikaci pleťového oleje či pro fixaci make-upu po nalíčení či během dne. Můžete je vybírat podle druhu pleti nebo dalšího použití - levandulová se hodí i na spáleniny a intimní koupele nebo po holení, růžová podporuje ženskost, slaměnka zmírňuje otoky, chladivá máta pomáhá při nevolnostech a bolestech hlavy.

Tip pro domácnost

Pěkné počasí některé láká k lenošení, jiné k úklidu...typicky například oken. S multi přípravkem od Sonettu bude i takový úklid radostí. Je s vůní levandule a citronové trávy, 100% odbouratelný a v recyklovatelném obalu. Koncentrace alkoholového roztoku čističe skla je zvolena tak, aby na povrchu skla nevznikaly šmouhy a aby roztok rychle uschnul. Etanol navíc pomáhá důkladně odstranit mastné nečistoty. Umyjete s ním okna, autoskla i kachličky.

Krásné léto!

text: Lucie Korbová