Ani jsme se nenadáli, a je tu druhý měsíc roku 2017. Příroda stále odpočívá, ale začíná se pomalu chystat na probuzení.

Jaro už není tak nedosažitelné jako v prosinci, také máme o hodinu denního světla více! 

V únoru jsou podle tradiční čínské medicíny nejvíce ohroženy ledviny. Tento orgán v sobě nese životní energii, která se snižuje postupem věku, rychlost ale závisí na kvalitě života, tedy na stravě i na psychické vyrovnanosti, a zejména na našich vztazích, ať už k sobě, nebo k ostatním. Jejich zatížení se projevuje například bolestmi zad v křížové a bederní oblasti, studenými končetinami, bolestí kloubů, zhoršenou kvalitou vlasů, únavou, kruhy pod očima...Důležitý je pitný režim - počítají se čaje a voda, nikoliv například polévky, a vynechání zatěžujících a ochlazujících potravin (citrusy, mléčné výrobky, cukr..).

Tip na vaření

Ledvinám prospějeme teplými nápoji a stravou, vhodné jsou například fazole (všimli jste si, že mají tvar ledvin?)

Výborné je koření kurkuma s protizánětlivými účinky. Seženete jako koření nebo jako směs na čaj či latté. Na čaj nasypu do konvičky asi 1- 2 lžičky kurkumy, čerstvý nebo sušený zázvor, hrst goji, zaleju horkou vodou, osladím stévií nebo po zchladnutí medem.

Tip pro zdraví

Představíme si ještě zajímavé a zdravé ochucovadlo, umeocet. Vzniká při nakládání (fermentaci) japonských švestiček umeboshi. Jeho chuť je výrazná, slaná i kyselá zároveň, a dochutíte s ním například luštěniny (sám o sobě výborně ochutí klasickou čočkovou polévku), nebo i jiné polévky a salátové zálivky. Je možné ho užívat i naředěný vodou na pití, silně neutralizuje, čistí střevní mikroflóru, doplňuje minerály.

Z kosmetických výrobků stojí v tomto období za pozornost krétský balzám na nachlazení a na bolavé svaly.  Obsahuje esenciální oleje jako je máta, eukalyptus, oregano a šalvěj, které se tradičně doporučují na tyto problémy. Při nachlazení potřete balzámem hrudník a záda nebo balzám použijte k masáži namožených svalů.

Tip pro krásu

V zimě vystavujeme mrazu nejen obličej, ale také ruce, které změnami teploty v kombinaci s mácháním ve vodě (nebo sněhu :) mohou trpět. Dopřejte jim proto častou péči alespoň kvalitním krémem na ruce. U nás vyberete například extra zpevňující krém Natura Siberica. Jeho husté a plné složení hloubkově vyživuje a hydratuje pokožku a účinně ji chrání před škodlivým působením vnějšího prostředí. Ženšen sibiřský působí jako aktivní antioxidant, podporuje ochranné funkce pokožky a chrání ji před škodlivým působením vnějšího prostředí.

Častěji ale zapomínáme na naše chodidla - což tak dopřát jim solnou koupel a poté jemnou masáž pečujícím krémem? Užijte si pocit rozmazlených nohou s tímto rychle se absorbujícím aloe vera krémem na nohy s organickým bambuckým máslem. Vyživuje a chrání vaše nohy složením, které působí proti nadměrnému pocení a minimalizaci zápachu. Solné koupele jsou skvělým pomocníkem při různých potížích, od nachlazení přes únavu až po detoxikaci.

Tip pro domácnost

Možná cítíte volání jara a potřebujete připravit domácnost. Za pomoci univerzálního čističe s vůní pomerančů ji uklidíte doslova celou, vyperete prádlo a vyčistíte zažrané skvrny na oblečení, koberci i sedačce. Univerzální čistič je po naředěný vhodný pro ošetření, umytí i odmaštění všech typů povrchů, jedinou výjimku tvoří ušlechtilé nelakované dřevo. Navíc, díky kvalitnímu složení nebudete zatěžovat životní prostředí. Koncentrát si při styku s vodou ihned začne rozkládat na látky přirozeně se vyskytující v přírodě.

Po úklidu zbývá už jen vytvořit si doma útulnou a příjemnou atmosféru. Docílíte toho jednoduše díky naší novince, přírodním svíčkám ve skle, které hoří až 30 hodin. Ty nejekologičtější svíčky vůbec - tak by se jednoduše dala charakterizovat značka The Greatest Candle in the World (v překladu "nejúžasnější svíčka na světě"). Koncept spočívá v recyklaci použitých rostlinných olejů jako prevenci kontaminace půdy či spodních vod. Všechny již hotové svíčky jsou vyrobeny převážně z olivového a slunečnicového oleje, který výrobce shromažďuje v restauracích. Vůně hřebíčku a skořice bude pro tento čas ideální.

Krásný únor!

text: Lucie Korbová

Foto: autorka