Sluníčko je tu ve své síle a to kromě porce energie a dobré nálady znamená také potřebu užívat si ho s rozumem. Proto přišel čas podívat se pod pokličku opalovacím krémům. 

Potřebujeme je? Záleží na typu pleti a prostředí, u moře a na horách je působení sluníčka silnější. Je samozřejmě rozumné nepobývat dlouho na prudkém slunci a v létě přes poledne trávit čas raději ve stínu. Rozhodující působení na pokožku mají UVA a UVB záření. UVB záření je odpovědné za spálení kůže, kdežto UVA proniká hlouběji a podílí se na stárnutí pokožky. Obě záření tak mají při delší expozici na pokožku negativní vliv a v nejhorším případě mohou způsobit i rakovinu kůže.

Zkratka SPF, podle které vybíráme ochranné prostředky, znamená sun protection factor, tedy sluneční ochranný faktor. Je to číslo, kterým se násobí doba, po kterou může být běžná kůže vystavena slunci, aniž by se spálila (asi 15 minut), ale to je pro každého samozřejmě poměrně individuální.  SPF faktor vyjadřuje ochranu proti UVB záření. Pokud je na krabičce uvedeno ještě UVA v kroužku (bez čísla), tak to znamená, že přípravek splňuje normu, která nakazuje, že UVA musí mít faktor alespoň ve výši 1/3 faktoru pro UVB. Vybírejte tedy vždy takové krémy, které buď jasně komunikují i UVA ochranný faktor anebo mají alespoň UVA v kroužku. 

 

Konvenční opalovací krémy

V běžných opalovaích krémech najdeme skutečný chemický koktejl, dá se možná říct přímo škodlivý, a to nejen pro nás, ale i pro život v mořích. Podle odhadu vědců se každoročně smyje z plavců 4000 až 6000 tun opalovacích krémů celosvětově. Složky konvenčních opalovacích krémů způsobují aktivaci viru v symbiotické řase, která se poté oddělí od korálu a ten ztrácí svoji barvu, výživu a umírá. 

Tyto prostředky působí díky chemickým minerálním filtrům, které vstřebávají ultrafialové záření. Chemické sluneční filtry často obsahují kombinaci tří až šesti účinných látek, k tomu parabeny, chemické vůně, někdy soli hliníku a často tzv. nanočástice, tedy částice tak malé, že pronikají do buněk, kde nepůsobí zrovna přátelsky. Tak jako další konvenční kosmetika jsou takové opalovací krémy běžně dostupné, a proto si myslíme, že jsou bezpečné. Ale faktem je, že mnoho studií zjistilo potenciální vazby mezi aktivními chemickými přísadami způsobujícími poškození buněk, alergie, a dokonce i hormonální poruchy.

Přírodní opalovací prostředky

Naproti tomu přírodní krémy fungují díky sloučeninám, které se získávají z minerálů, nejčastěji je to oxid zinečnatý (zinc dioxide) a oxid titaničitý (titanium dioxide). Ty pokožku nedráždí, vytváří na ní lehký film, který škodlivé záření odráží. Dále obsahují různé přírodní oleje s pečujícími účinky, jako vůně jsou použity éterické oleje.

A nyní už konkrétně.

Nízký SPF poskytnou i jednodruhové přírodní oleje, například jojobový, kokosový nebo makadamiový, obvykle je SPF 4-6, záleží na kvalitě.. Poslouží také čisté bambucké máslo. Pro svůj nízký ochranný faktor se hodí především pro tmavou pleť. Můžete si z nich také namíchat svůj vlastní krém :)

Olej z pšeničných klíčků odpovídá SPF 20 – pšeničné klíčky jsou bohaté na vitamíny (E, K, B) a minerály, takže Vás chrání také před volnými radikály. 

Olej z malinových semen odpovídá SPF 28 – 50 – tento olej chrání pleť před UVA i UVB zářením, je velmi bohatý na vitamin E a má silné regenerační účinky. Jeho výhodou je i to, že je poměrně stabilní a nekazí se.

Skvělou variantou pro použití na obličej je BioAroma krém z několika pečujícíh olejů. Doporučuje od prvních jarních paprsků používat preventivně každý den jako denní krém. Obsažený mrkvový olej je známý pro regenerační účinek a jemný samoopalovací efekt. Má přirozený SPF faktor. Olej z pšeničných klíčků má za úkol zjemňovat a tonizovat pokožku. Díky vysokému obsahu vitamínu E bojuje proti předčasnému stárnutí a působí proti vráskám. Avokádový olej je známý schopností vyživovat a hydratovat pleť.

Máte-li raději klasické opalovací krémy, tady jsou:

Eco ochranný sluneční krém SPF15. Pečuje a chrání citlivou pokožku a zanechává ji hebkou a vláčnou. Díky 100% přírodním minerálním filtrům chrání pleť před slunečními paprsky ihned po aplikaci. 100% složek je přírodního původu, 95,3% rostlinných složek BIO (26,28% všech).

Lehká emulze nového, 100% přírodního slunečního mléka ve spreji od Lavery s faktorem SPF 20 poskytuje spolehlivou ochranu před slunečními paprsky a jemnou péči o vaši pokožku v jednom. Obsahuje aktivní složky té nejvyšší kvality, jako jsou např. BIO slunečnicový olej či výtažek z BIO měsíčku. Díky rozprašovači se snadno a rychle používá.

Obsahuje 100% přírodní minerální filtry pro okamžitou ochranu před UVA i UVB slunečním zářením. Stejně jako ostatní produkty z řady SUN od Lavery je vhodný i pro miminka, děti a velmi citlivou pokožku.

100% přírodní minerální opalovací krém od ATTITUDE obsahuje jen bezpečné složky. Bez vůně. Je vyroben výhradně z biologicky rozložitelných složek a je vhodný pro citlivou pokožku těch nejmenších. Krém vytvoří lehkou bariéru na jemné dětské pokožce, která účinně chrání před UVA i UVB zářením. Pokožka je tak chráněna před negativními vlivy slunečního záření, a to bez kontaktu se škodlivými látkami či chemikáliemi, které opalovací krémy často obsahují. Zajistí tak tu nejbezpečnější péči při pobytu na slunci pro děti i rodiče. Aktivní látkou je oxid zinečnatý bez nanočástic.  Krém je lehce roztíratelný a nezanechává bílý film - nejen pro tyto vlastnosti je výjimečný.  

Butterbean Simple má tekutou konzistenci tělového mléka, lehce se roztírá a je vhodný k aplikaci na ramena, záda a nohy. Na pokožce nezanechává bílý film.  Zajistí spolehlivou ochranu proti slunečnímu záření. Z mechanické pumpičky bez obsahu aerosolu se krém snadno aplikuje v každé situaci. Kokosový, slunečnicový a jojobový olej v bio kvalitě pomáhají pokožku chránit před slunečními paprsky a vyživují ji „bio dobrotami“.

Ochranu před UV paprsky poskytne i kvalitní dekorativní kosmetika, například tuhé i sypké květinové pudry ZUII.

Zdroje:

econea.cz, nejenleky.cz, bioaromakosmetika.cz

Text: Lucie Korbová