Léto je za dveřmi a s ním i oblíbená doba dovolených, toulání nebo jen prostého bytí...Jak se jednoduše a úsporně zabalit, ale netahat s sebou celou domácnost, a zároveň myslet na přírodu ( a své zdraví), na to vám dáme tipy v našem dalším článku.

Ochrana před sluníčkem pro všechny

Opalovací krém doporučujeme vybírat pouze s přírodními minerálními filtry (oxid zinku nebo titanu) a s bezpečným složením. Nákup krému s nápisem "pro děti" v lékárně není zárukou bezpečnosti výrobku. Více v našem článku zde. Stačí se informovat o složení a brát v potaz jak vlastní zdraví, tak dopad prostředku na životní prostředí.. Zkuste například krém BUTTERBEAN Organics ve spreji s vyšší ochranou SPF 30 se snadno nanáši a roztírá, a nezanechává bílé skvrny (což je u velmi levných, i když eko krémů častý jev).

Ochrana před komáry

V našem obchodě s kosmetikou najdete silikonové náramky napuštěné přírodními oleji, které odpuzují hmyz. Nově jsme také naskladnili přírodní repelenty od Eco by Sonia v biokvalitě. Přírodní repelent s citronelou a eukalyptem účinně chrání před obtížným hmyzem, zejména před komáry, mouchami, ovády, štěnicemi, blechami, roztoči i klíšťaty. Bez nesmyslné škodlivé chemie, která je v drtivé většině repelentů. Zároveň poslouží jako organická bylinná osvěžující a hydratační voda.

Na spáleniny a štípance

Aloe Vera hydratační gel je hydratační gel s esenciálním olejem z levandule, tea tree a diktamem z Kréty, který zklidňuje a obnovuje pleť a poskytuje hlubokou hydrataci. Použijte k ošetření spálené pleti nebo po pokousání a poštípání hmyzem.  Je vhodný k aplikaci přes i pod (vyzkoušejte, která varianta vám více vyhovuje) všechny BioAroma krémy na obličej, které neobsahují vodu pro extra hlubokou hydrataci a osvěžující efekt. Hydratační gel aloe vera můžete také míchat s přírodními krémy BioAroma místo vody.

Pro malé děti bude na stejné účely vhodnější neparfémovaný řepkový olej s aloe vera. Zklidňuje spáleniny a urychluje hojení, zmírňuje nepříjemné svědění. Vhodný i pro velmi citlivou pokožku.

Přírodní lékárnička

Éterické oleje tea tree a levandule jsou jediné dva oleje, které je možné používat neředěné přímo na kůži (ne u malých dětí). Samozřejmě je nutné dbát na jejich kvalitu, kterou poznáte snadno podle certifikátu, ale vždy by měl olejíček splňovat následující - na lahvičcce má být uveden český a latinský název a země původu. Využijete je na drobné ranky, štípance, klíšťata, na kloktání při bolesti v krku (kapka do vody).. Vůně levandule uklidňuje při podrážděnosti a nespavosti. tea tree je přírodní antibiotikum, posiluje imunitu a dodává sebedůvěru.

Univerzální pomocníci

Proč s sebou brát několik lahviček, když můžete mít jednu na spoustu věcí? J'eden výrobek na mytí sebe, zubů, nádobí, prádla... taková jsou magická tekutá mýdla Dr. Bronner's. Obsahuje z kombinaci bio panenského kokosového, olivového, jojobového a konopného oleje, které tvoří jedinečné přírodní mýdlo. Neutrální variantu bez vůně využijete i pro nejmenší, nebo si vyberte s vůní máty, růže či levandule..

Mytí bez vody

Vlhčené ubrousky jsou skvělí pomocníci, pokud vyberete ty kvalitní a šetrné, tedy přírodní, bez vůně, plně rozložitelné...Beaming baby toto splňují. 100% biodegradabilní, certifikované, organické, hypoalergenní a v toaletě splachovatelné vlhčené ubrousky jsou vhodné nejen pro zadeček vašeho dítěte, ale též pro obličej a ruce. Každé balení obsahuje více než 90 ml výtažku z aloe vera, které léčí, zvlhčuje a vyživuje citlivou pokožku. Neobsahují alkohol, barviva ani chlór.

Někdy je potřeba ruce umýt přímo dezinfekcí, a k tomu je tu skvělý pomocník, bio antiseptický sprej na ruce Dr. Bronner's s levandulovým éterickým olejemDezinfekční sprej snižuje výskyt bakterií a nahradí mytí rukou kdykoliv během dne. Neobsahuje žádné chemické látky jako většina konvenčních antibakteriálních gelů a nenarušují přirozenou obranyschopnost pokožky. Díky svému složení dokonale ničí bakterie a mikroby. Kromě očisty rukou ho můžete použít také jako osvěžovač vzduchu, dezinfekci bot nebo deodorant.

Plenky na cesty

Dnes je velmi jednoduché používat znovu látkové plenky, které zažívají velký návrat a zaujmou každého mnoha variantami vzorů a materiálů. Někdy ale oceníme i jednorázovou pomoc v podobě "klasických" plen, a i tady je třeba nepropadat mediální masáži na plenky s usměvavými miminky na obalu, ale informovat se o jejich složení. "Ekoplenky" jsou z kompostovatelných materiálů, bez nepropustných plastů, živočišných produktů, škodlivých (většinou jakýchkoliv) barviv a vůní. Italské Nappynat poskytují 100% přírodní péči, jelikož obsahují pouze 100% biologicky odbouratelné zdroje (až na elastická lepítka). Vnější plášť je tvořen bio fólií z kukuřičného škrobu, savé jádro je tvořeno směsí biologicky odbouratelné celulózy a absorpčního gelu rostlinného původu. Každá jednotlivá surovina použitá pro výrobu plenek byla testována jako hypoalergenní – plenky Nappynat nezpůsobují žádné alergie ani jiné reakce při kontaktu s pokožkou. Dokonce i obal je 100% kompostovatelný, a proto lepší na odpadky než klasická igelitka..

Rychlé svačinky

Když je potřeba mít hotovou dobrotu rychle po ruce, jsou tu kapsičky a ovocnou, zeleninovou nebo krupicovou náplní (které budou chutnat i dospělým).  Samozřejmě v té nejlepší kvalitě. Značka Babybio si velmi zakládá na jasném původu jednotlivých surovin ve svých potravinách a na tom, že pocházejí z ekologického zemědělství a upřednostňuje pěstitele z regionů Francie.

Na snídani jsou oblíbené již ochucené kaše s přidanými superfoods a někdy přijde vhod i instatní polévka, třeba v garantované bezlepkové kvalitě.

Další směsi na polévky nebo i celá hlavní jídla jako výborná rizota nebo špaldota najdete v naší kategorii polotovary a směsi
Indická hotová jídla od Ashoky jsou u nás velmi oblíbená, můžete vybírat ze 6 druhů a jen je ohřejete. Jsou veganská a bezlepková, bez umělých přísad a příchutí (a zároveň pikantní až ostrá).

Pitný režim ekologicky

Jsme zaplaveni plasty i dalším odpadem, a zrovna lahve na vodu si můžeme snadno pořídit na opakované dlouhodobé používání. V Bioplanetě nabízíme české Zdravé lahve z lékařského silikonu, které osloví především děti svými vzory, a skleněné lahve Retap z borosilikátového skla. To je známé především díky své nízké váze, bytelnosti a odolnosti na vysoké teploty i většinu pádů, i když není úplně nerozbitné. Sklo nemění chuť vody, je hygienické a recyklovatelné, navíc v naší republice máme to štěstí, že máme výbornou kohoutkovou vodu přivedenou až domů, tak nač kupovat tu balenou v pet lahvích. Retap lahve jsou v objemech 300, 500 a 800 ml, Zdravé lahve 500, 700 a 1000 ml.

Pro bezpečnou vodu

Jako cestovatelé se nyní můžete vyhnout kupování všudypřítomné balené vody. Ať už jste v hotelu v Peru, na cestách s batohem po Asii nebo zdoláváte horský masiv - stačí jen přibalit do batohu Grayl nejlepší filtrační láhev na světě. Rychle a velmi snadno přemění doslova jakýkoli sladkovodní zdroj v čistou, zcela bezpečnou pitnou vodu jen za 30 vteřin. Se svými pouhými 300 gramy je to revoluční záležitost a vlastně je to jediná láhev, kterou kdo kdy vůbec bude potřebovat. Stačí ji jen naplnit, stlačit a za půl minuty máte pročištěnou vodu připravenou k pití. Poskytne vám maximální ochranu před patogeny (viry, bakterie, prvoci), pevnými částicemi, chemikáliemi i těžkými kovy.

Krásné cestování!

text: Lucie Korbová