Listopad je pošmourným měsícem, stále se více zklidňujeme a "zalézáme", zároveň se začínáme upínat k nejoblíbenějším svátkům roku, jakým advent a Vánoce jistě jsou. Možná se tím předvánočním shonem, který v listopadu naplno začíná, snažíme i před něčím utíkat...jako vždy, když zaměříme svoji pozornost raději na novou aktivitu či věc, než abychom si dali pauzu, ztišili se, a zkusili přijít na to, co nám ta která lekce, osoba, setkání, nezdar...měli přinést za poučení.

Listopad podle čínské medicíny je v elementu kovu a nejvíce ohroženy jsou plíce. Jsou nezbytné pro dýchání, a bez dýchání nemůžeme žít déle než pár minut..Protože dýcháme společný vzduch v podstatě se všemi lidmi na planetě, jsou plíce i takovým ukazatelem naší schopnosti s ostatními komunikovat a vycházet. Známe přísloví "nemohl popadnout dech, vykašlal se na něj, strachy se mu sevřela hruď, dusilo ho to (ať už jiný člověk nebo záležitost)"...Plíce totiž nejvíce poškozuje strach a žal, dále stres, a nakonec také špatná strava - párovým orgánem k plicím je totiž tlusté střevo (na které se zaměříme v prosinci). V listopadu si prospějeme správným dýcháním, pohybem a jednoduchou zahřívací stravou stravou s dostatkem zeleniny, ideálně bez mléčných výrobků, které zahleňují a ochlazují.

Tipy pro zdraví

Naštěstí máme rostlinná mléka (o jejich výhodách a výrobě se dočtete v našem článku), rostlinné jogurty a chuťově vyladěné pomazánky ... a výborné kořeněné směsi na přípravu chai obilné kávy či kurkumového nápoje.

Věděli jste, že sójová majonéza je skutečná lahůdka? Najdete ji u nás v lednici pod názvem Tofunéza nebo Sojanéza, nebo nechlazenou majonézu Really jemnou nebo pikantní.

Tipy pro krásu

Listopad se krásně hodí k hřejivé péči o pokožku. Tělový peeling s růžovou himalájskou solí pokožku krásně prokrví a připraví na další pěstící přípravky. Jemně růžová himalájská sůl je považována za nejčistší formu dostupné soli. Obsahuje velké množství minerálů a stopových prvků nezbytných pro správnou funkci pokožky i celého organismu. Pomáhá harmonizovat pH pleti a zároveň má skvělé detoxikační účinky. 

Poté můžete použít některý z voňavých tělových olejů, ať už podle typu vaší pokožky nebo podle vůně, která vás osloví. Pupalkový revitalizující olej WELEDA přináší zajímavé spojení rozkvétajících květů pupalky, exotické smyslnosti magnolie, vůně kardamomu a  vzácného santalového dřeva, které pečují o vnitřní harmonii organismu. Je určen pro každodenní péči o suchou pokožku, která potřebuje intenzivní výživu. Olej ze semen pupalky dodává zralé pleti, která má tendenci být sušší, látky a impulsy, které stimulují metabolismus a prozařují ji. Neprohloupíte ani olejem s vůní santalu od Khadi nebo smyslnou tantra vůní v oleji od Nobilisu.

Tip pro domácnost

Žijeme v době plastové, a proto není od věci ulevit od plastů jak to jde... nově nabízíme 100% kompostovatelné sáčky na bioodpad (pokud netřídíte bioodpad přímo na kompost nebo do popelnic k tomu určených, což je určitě ještě lepší varianta :) Sáčky využijete i na pečivo či jiné věci. Rozloží se v odpadu do 90 dní.

Krásný listopad!

text: Lucie Korbová