Současný mléčný průmysl se ubírá poněkud podivným směrem. Ze zvířat jsme si udělali otroky a tváříme se, že je to v pořádku, že jsou tu zvířata pro nás a je to vlastně jejich přirozený úkol. Ve městech nevidíme životní podmínky zvířat zavřených v nedůstojných podmínkách, zato se na nás smějí šťastné kravičky z líbivých obalů hygienicky balených výrobků, vystavených v čistých a světlých supermarketech. Není záměrem vyvolávat paniku a hlásat všeobecný přechod k veganství, protože ani to není řešením. Jen je potřeba uvědomit si fakta, zajímat se o život kolem sebe a vědomě si zvolit svoji cestu, kterou si umíme obhájit.

Dnes neobstojí ani informace o nezbytnosti každodenní konzumace mléka pro jeho vysoký obsah vápníku. Mnohem více lépe vstřebatelného vápníku obsahuje například mák nebo sardinky ve vlastní šťávě či mořské řasy.

Dříve, a není to tak dávno, si lidé "svých" zvířat cenili a starali se o ně jako o plnoprávné členy rodiny, často na nich záviselo přežití. Indiáni si zvířat nesmírně vážili, plně chápali, že zvíře jim předává svůj život, aby oni mohli přežít nebo získat jejich dobré vlastnosti skrze konzumaci určité části, a děkovali a žehnali jim za to. Dnes už i víme, že stres, který zvířata ve velkochovech a na jatkách prožívají, se negativně promítá do jejich mléka i masa, a během konzumace přechází tato negativní informace i do nás.

Mléčné výrobky v kvalitě bio jsou určitě lepší variantou, pokud nemáte přímo svého farmáře a chodíte se kochat pohledem na vesele se pasoucí zvířata. Kromě toho, že zvířata chovaná podle principů bio zemědělství se mají mnohem lépe e je respektován jejich životní rytmus, mají i produkty z jejich darů mnohem lepší chuťové a výživové vlastnosti. 

Dle provedených studií má bio mléko přirozeně vyšší obsah určitých živin než mléko z běžných chovů. O hodně vyšší je hladina omega 3 mastných kyselin (až o 71 %), které jsou nutné pro zdravé srdce a klouby a pevné kosti a zuby. Většina lidí trpí nedostatkem omega 3 mastných kyselin. Výzkumy opakovaně prokázaly, že bio mléko má vyšší hodnoty vitaminu E, vitaminu A a antioxidantů. Krávy, které konzumují hodně čerstvé trávy a jetele, dávají mléko s obsahem vitaminu E průměrně o 50 % vyšším a beta karotenu o 75 % vyšším než je obsah těchto látek v běžném mléce (z beta karotenu vyrábí naše tělo vitamin A). 

Konzumace rostlinných mlék představuje pro někoho jedinou variantu, pro jiného zajímavé zpestření jídelníčku. A že je z čeho vybírat. V nabídce jsou nejen mléka (správně nazývané "nápoje", aby nedošlo ke klamání zákazníka a záměně s živočišným mlékem), ale i smetany na vaření, smetany ke šlehání a dokonce i rostlinné šlehačky ve spreji. Vyrábí se z ovsa, mandlí a dalších oříšků, sóji, rýže, máku, kokosu...Každý druh má specifickou chuť a je vhodnější na jiné použití. 

Obvykle nápoj obsahuje výchozí surovinu, vodu, trošku oleje, někdy sůl, případně regulátor kyselosti (např. uhličitan vápenatý E 170). Některé nápoje jsou již doslazené sirupem či ochucené vanilkou, nebo mají přidaný vápník, je proto vhodné číst etikety.

Nejuniverzálnější chuť má asi nápoj sójový, stejně tak sójová smetana, jak na sladké, tak i slané vaření a pečení. Problematika sóji je široká, sója patří k jednomu z velkých alergenů, tedy ne vždy se právě sójou dá jednoduše nahradit živočišné mléko (např. při intoleranci laktózy).

Ovesné mléko je také poměrně neutrální, a švédská firma OATLY je na jeho no-cow výrobu expert. Smetana je krémová a vhodná i na slané vaření. Obsahuje hodně vitamínu B a E.

Rýžový nápoj je jemně sladký a témeř bez tuku, zato obsahuje víc sacharidů. Smetana je krémová a dá se použít i na slané vaření. Z rýže se také vyrábí veganská šlehačka ve spreji.

Oblíbený pro svou přirozenou sladkost je nápoj mandlový. Smetana je vhodná především  pro sladké dezerty.

Výborně slaďoučký i bez přidaného cukru je nápoj jáhelný. 

Rostlinný nápoj si také můžete vyrobit doma, a to v podstatě z jakýchkoliv ořechů nebo olejnatých semen.

Nejrychlejší a chuťově výborný i do kávy je například tento recept:

hrst strouhaného kokosu a hrst jemných ovesných vloček zalijeme horkou vodou, přidáme trošku nori vloček, kapku kvalitního oleje, můžeme přisladit datlí nebo sirupem. Necháme odstát a poté řádně rozmixujeme tyčovým mixérem. Nápoj se krásně napění, přecedíme nejlépe přes plátýnko a podáváme.

Jednoduše vyrobíte nápoj z mandlí či rýže, surovina se ideálně namočí přes noc ve studené vodě, aby zůstaly zachované všechny živiny, ráno se rozmixuje a přecedí. Navíc mandle, rýži, ovesné vločky i výborný kokos zakoupíte v naší Bioplanetě v bezobalovém provedení, a máte tak levnou a nejvíc eko variantu.

Z praktických sušených rostlinných nápojů lze nejvíce doporučit ty v biokvalitě od ECOMILu, protože obsahuje kvalitní přírodní složky bez ztužených tuků, protihrudkujících látek, stabilizátorů a emulgátorů...nebo například sušené kokosové mléko.

Text: Lucie Korbová