Babího léta jsme si letos moc neužili a naskočili poměrne tvrdě do chladných dní se stále kratší světlou částí...Po uvolněném létě, kdy jsme dávali energii ven do prostoru a užívali si, přichází pomalu chlad a tma, což může vyvolávat na jednu stranu paniku - kde jsou ty dlouhé teplé dny? proč jsem si je víc neužíval? A to nás učí, zjednodušeně řečeno, užívat si každého okamžiku, ať už prší nebo je krásně, jako by byl náš poslední. Kolo roku se točí stále dál, co je pryč už se nevrátí, a přece se začíná stále něco nového, slunce každý den vyjde, a po zimě přijde zase jaro...

Začátek podzimu je spjatý se zvýšeným výskytem různých nachlazení a virových nemocí. Může to být právě změnou z uvolněného léta do září, sešněrovaného nástupy do škol, školek, návratů do práce...V září byla podle čínské medicíny nejvíc ohrožena slinivka a slezina, které mají na starosti také sliznice v těle, odtud pak pramení různé rýmy a bolesti v krku. Slinivka a slezina jsou na mentální úrovni spojené s emocemi jako je radost ze života, láska k sobě, a strach a neustálé přemítání je oslabují. V říjnu je ohrožen žaludek, jak nevhodnou stravou (alkohol, přepálený tuk, uzeniny, někomu také neprospívá příliš syrové stravy..), tak i nevhodným způsobem života. V žaludku nám leží to, co nemůžeme strávit - kritika, křivdy, události a chování druhých, které nemůžeme změnit... Pomocí je především sebeláska, pozorování a přijetí.

Na škodu nikdy není úprava stravy. Na podzim prospívá tepelně upravená strava, ideálně vždy co nejvíce sezónní a lokální. Dozrávají dýně, cukety, čekanka, kapusta... Žaludku i slezině prospívá přirozeně sladká chuť, kterou krásně zastoupí právě dušená nebo pečená dýně, batáty nebo mrkev. Skvělým dezertem jsou i dušená jablka se skořicí, bez přidaného cukru.

Tip pro zdraví

Někdy je potřeba kromě stravy přidat i doplňky k podpoření organismu. Zelený jíl k vnitřnímu užití má příznivé účinky při překyselení žaludku. Díky absorpčním a adsorbčním schopnostem váže toxické látky a škodlivé mikroorganizmy. Doporučuje se užívání po dobu 3 týdnů. Tuto kúru je možné zopakovat po uplynutí 3 měsíců. Při dlouhodobém užívání (maximálně 1 rok) dochází k celkové detoxikaci organizmu a kontinuálnímu doplňování stopových prvků, vázaných v přírodních kompozicích. 

Chyawanprash je nutriční bylinný džem (opravdu je ve formě marmelády, ovšem velmi kořeněné a pikantní), který je v systému ájurvédského lékařství považován pro své revitalizační účinky za „elixír života“. Je složen z jedinečné kombinace bylin, které svými antioxidačními vlastnostmi prospívají gastrointestinálnímu zdraví, optimální činnosti imunitního systému a komplexní vitalitě tělesných tkání organismu. Stará legenda praví, že v dávných dobách mudrc Chyawan obnovil své mládí a dobré zdraví konzumací ovoce Amalaki v kombinaci s dalšími bylinami a poté se dožil vysokého věku. Tak vznikl tento výjimečný bylinný elixír, který byl pojmenován Chyawanprash. 

Tip pro krásu

Speciální kombinace olejů představují skutečný požitek pro namáhanou pleť, kterou dnes máme téměř všechny, bez ohledu na věk. Rozjasňující pleťový olej Mádara Superseed Radiant Energy dodává mdlé povadlé pokožce novou energii a navrací jí elasticitu i zdravý vzhled díky vysokému obsahu antioxidantů. Olej v sobě spojuje výtažky z brusinek, borůvek a ostružiníku. Všechny tyto bobuloviny jsou bohaté na množství vitaminů a silných antioxidantů, zralou pokožku aktivně vyživují, zjemňují a zároveň projasňují a chrání před nepříznivými vnějšími vlivy a tím pádem i před vznikem vrásek a drobných linek.

Tip pro domácnost 

Dezinfekce je takové novodobé zaklínadlo. V běžném životě je ale spíše škodlivé mít vše "čisté", což ani nejde, a navíc na to používáme prostředky, ze kterých se uvolňují do vzduchu a vody nebezpečné látky.. Přitom to jde i šetrně, například sprejem s éterickými oleji od Sonettu.  Efektivně odstraňuje veškeré plísně a bakterie, jako je salmonela, pseudomonas, stafylokok nebo e-coli bakterie. Je vhodný k domácímu i velkokapacitnímu použití - do koupelen a kuchyní, na spotřebiče, pracovní plochy apod. Krásně voní díky éterickým olejům z BIO levandule a šalvěje.

Univerzální prostředek s dezinfekcí nabízí také Bio-D. Snadno vyčistíte a dezinfikujete všechny tvrdé povrchy. Obsahuje pomerančový olej jako účinné odmašťovadlo. Odstraní 99,9% bakterií. Certifikovaný pro účinnost proti E.coli, salmonele a MRSA stafylokokovi. Hypoalergenní, vhodný i pro citlivou pokožku. Hlavním dezinfekčním činidlem je kyselina mléčná (získaná z evropské kukuřice). 

text: Lucie Korbová