Zima se jen tak nechce vzdát, a tak bychom si mohli udělat v dalším článku přehled, z jakých zdravých sušených potravin můžeme brát energii a vitamíny. Je dobré číst si složení sušených plodů, některé jsou doslazeny třtinovým cukrem, některé jsou konzervovány, většinou oxidem siřičitým - E220 (typicky poznáte u meruněk - svítivě oranžové doporučujeme nekupovat, kromě horších zdravotních účinků mají sířené meruňky i horší chuť, ty nesířené sice možná nevypadají až tak lákavě, ale chutnají jako karamelky). Tento konzervant zabraňuje hnědnutí ovoce a je používán  z estetického hlediska. U citlivějších jedinců ale může vyvolat zrudnutí a otok hrdla, svědení úst a pokožky, průjmy, popřípadě astma. Jsou známy i případy se žlučníkovou kolikou. Pokud už koupíte sířené plody, doporučuje se je před konzumací alespoň propláchnout v horké vodě. Některé sušené plody, jako např. rozinky, jsou ošetřeny rostlinným olejem.

Při konzumaci sušeného ovoce je třeba mít na paměti jeho vysokou energetickou hodnotu.

Květ ibišku

Ibišek jako květinu asi často známe, a také jeho použití v ovocných čajích, kterým dodavá kyselost. Pochutnat si na něm můžete ale i očima, když vyzkoušíte květy kandované ve třtinovém cukru. Ibišek se používá jako aromatikum a barvivo do čajových směsí a osvěžujících nápojů, kterým dodává výrazně červenou barvu a kyselejší chuť. Je přírodním vitamínem C. Snižuje krevní tlak, napadá rakovinotvorné buňky v mozku a neutralizuje je. Účinky ibišku na snížení krevního tlaku prokázaly i vědecké studie. Plátky květu ibišku jsou slazeny třtinovým cukrem. Ibišek je vhodný při horečkách a při vnitřním přehřátí, při zvýšeném pocení.

Aloe vera kandované plátky

Aloe vera má prokazatelně antioxidační schopnosti, podporuje detoxikaci organismu, jeho imunitní systém a celkovou obranyschopnost. Kromě toho snižuje fyzické i psychické napětí a únavu, pomáhá udržet normální hladinu cukru v krvi, má příznivý vliv na kontrolu tělesné hmotnosti a hubnutí, pomáhá udržet normální hladinu cukru v krvi, podporuje správné vylučování, napomáhá udržet normální stav pokožky a v neposlední řadě má příznivý vliv na komfort žen před a při menstruaci. Wolfberry kandované plátky se dají přímo konzumovat, protože jsou krásně měkké a vláčné. Jsou okolo 1 cm vysoké, takže se dají i pohodlně nakrájet na menší kousky a ty pak použít do různých kaší, jogurtů, müsli, zákusků, sladkých náplní, nebo na ozdobu dortů. 

Moruše

Sušené plody moruše bílé mají velmi příjemnou sladkou chuť a jíme je samotné či ve směsích s jiným sušeným ovocem, ořechy a semínky. Můžeme je přidávat do müsli směsí, jogurtu, ovocných salátů i muffinů a sušenek. Jsou zajímavé i z nutričního hlediska, protože jsou velmi dobrým zdrojem vitamínu C a našemu tělu dodávají i řadu minerálních látek (vápník a hořčík v ideálním poměru, železo).

Rozinky Green Khorog

Rozinky Green Khorog mají neobvyklou zelenou barvu, jsou poměrně veliké a příjemně sladké. Chutí i konzistencí připomínají kandované ovoce. Pocházejí z úrodné půdy čisté oblasti, která díky své kvalitě a množství slunečního záření nikdy nemusela být vystavená pesticidům či herbicidům. Jsou ručně sklízeny a šetrně sušeny na slunci. Khorog [chorog] je jedním z nejstarších měst ve střední Asii. Archeologické výzkumy potvrdily, že toto město bylo osídleno již ve čtvrtém století našeho letopočtu, vedla tudy obchodní stezka a rozinky, které dostaly podle místa původů své jméno, byly vyhlášenou komoditou. Ve 100g hrozinek je přibližně 65% sacharidů, 3 procenta bílkovin a pouze 0,6 procent tuku. Jejich konzumace je tedy vhodná pro rychlé doplnění cukrů při/po sportovním výkonu, případně jako zdravá náhražka konvenčních sladkostí.

Amalaki

Amalaki (Embilika lékařská) je v Indii považováno za posvátný strom a to především pro své velice výživné tzv. „nebeské ovoce“, které je bohatým přírodním zdrojem antioxidantů a vitamínu C. Chutná trochu jako tužší rozinky a seženete ho i ochucené skořicí, kardamonem, zázvorem nebo citrónovou trávou. 

Papaya

Papaya si v dobách mořeplaveckých objevů vysloužila název „andělské ovoce“. Tento plod je bohatým zdrojem vitamínů A, C a E, které působí jako velmi silné antioxidační látky posilující imunitní systém organismu. Svým obsahem trávicího enzymu „papainu“ podporuje zdravou žaludeční a střevní činnost. Přirozeně vyrovnává zvýšené biologické energie vata a pitta.

Schizadra - klanopraška

Klanopraška čínská, schizandra chinensis, nebo magnolka čínská je jednou z nejcennějších bylin používaných v tradiční čínské a japonské medicíně. Už po dlouhá staletí je ceněna pro své dlouhotrvající povzbuzující účinky. Lze použít jako příměs do čaje s vysokým obsahem vitamínu C, chuť je velice kyselá. Možno konzumovat v celku polknutím malé hrstičky, téměř okamžitě se dostaví stimulující efekt, který přetrvává po několik hodin.

Jackfruit

Jackfruit neboli Kathal je tradiční národní ovoce Bangladéše. V masivní hrubé slupce se skrývají výživné a energeticky bohaté plody, které jsou vynikající nutriční stravou vegetariánů. Posilují imunitní systém a svým nulovým obsahem cholesterolu přispívají ke zdravé životosprávě při snižování nadváhy. Přirozeně vyrovnávají nadměrné množství biologické energie váta a pitta. Obsahují množství proteinů podporujících sílu a vitalitu organismu a také řadu vitamínů, minerálů a antioxidačních látek.

Ananas

Ananas byl v dobách mořeplaveckých objevů považován za symbol štědrosti a pohostinnosti. Vysloužil si proto název „ovoce králů“. Zralé plody obsahují trávicí enzym bromelin, který má příznivý vliv na žaludeční a střevní činnost. Ananas je dále zdrojem vitamínů řady A, B, C a svým nízkým obsahem kalorií a cholesterolu je vhodnou výživou při snižování nadváhy. 

Rozinky Black Bukhara

Exotické rozinky Black Bukhara jsou pojmenovány po starém městě ve střední Asii. Zdejší odrůda rozinek se stala vyhlášenou nejen v Asii, ale i v Evropě. Black Bukhara vznikají sušením velkých černých hroznů. Mají svou charakteristickou pronikavou, ale nikoliv vlezlou chuť. Jsou příjemně sladké s náznakem medové chuti a vhodné do jakýchkoliv směsí, dezertů, ale také samotné ke svačiné pro rychlé doplnění energie. Pocházejí z úrodné půdy, která nikdy nebyla vystavena působení pesticidů a herbicidů a rostou na území s velkým množstvím slunečního záření. Tím získávají jedinečnou velikost a skvělé aroma. K perfektní kvalitě přispívá i pečlivá ruční sklizeň a šetrné sušení na slunci.

Mango

Mango je již od pradávných časů indického eposu Ramayana považováno v systému ájurvédského lékařství za „královské ovoce“. Zralý plod mangovníku energizuje organismus, vyrovnává všechny tři biologické energie vata, pitta, kapha a podporuje výživu všech sedmi tělesných tkání (dhátus). Zralý plod mangovníku je bohatým zdrojem energie, antioxidantů, vitamínu C, beta-karotenu, vitamínu A a B6.

Sweet cheries

Třešeň obecná neboli Prunus avium je ovocný strom roustoucí téměř po celém území Evropy. Jeho plody jsou přirozeným zdrojem vitamínů A,P,C, E a B stejně jako řady minerálů. Díky tomu fungují jako velice dobrý antioxidant s celou řadou pozitivních účinků i jako prevence mnohých tělesných neduhů. Třešně jsou odjakživa známy svou lahodnou sladkou chutí, která se výborně hodí k müsli, jogurtům, smoothies nebo do jakéhokoli jiného pokrmu, kde může vyniknout jejich typicky ovocná chuť. I malé množství těchto plodů dokáže misku s müsli proměnit ve zdravou lahůdku.

text: Lucie Korbová