V naší prodejně se setkáváme se zákaznicemi, které se přijdou poradit, jaký si vybrat krém či masku na svoji pleť. Rády poradíme, jaké máme vlastní zkušenosti s konkrétními produkty, nebo předáme reference od jiných zákaznic či kamarádek. Obecně ale platí, že co sedí jedné ženě, nemusí vyhovovat druhé, protože jsme každá úplný originál :)

Na čem se ale shodneme je, že péče o pleť nezačíná krémem ani maskou, ale každodenním čištěním, a to i když se nelíčíte. Základem péče o pleť je (když pomineme asi nejdůležitější faktor a tím je psychická pohoda a samozřejmě strava) ranní očista a večerní odlíčení a vždy očista pleti. Čištění je krok, který pokožce umožní volně dýchat, připraví ji na to, aby se do ní mohly dostat účinné látky z krémů, a nachystá ji na líčení. 

Proč pleť  čistit i ráno a jak?

Přes noc se pokožka přirozeně promašťuje a vylučuje nečistoty, proto je ráno u někoho jakoby mastná a zašedlá. Nestačí si obličej umýt vodou, protože je to jako byste myli mastnou pánvičku, a na tu potřebujete jar, ve kterém se mastnota rozpustí. Produkt na ranní i večerní čištění může být stejný a je nutné ho vybírat podle typu pleti.

Orientačně se dá říct, že na suchou pleť jsou vhodnější krémové konzistence (mléka a krémy), na normální buď také krémy nebo pěny, na smíšenou a mastnější pak také gely, často ale výrobci uvádějí, že je produkt vhodný pro každý typ pleti, a to je pak třeba vyzkoušet. Varianty mytí pleti jsou pak pomocí biobavlněného tampónku, na který jsme nanesli zvolený výrobek a pleť na obličeji i krku jemně otřeme a poté zpravidla opláchneme vlažnou vodou. Speciálně na ranní čištění můžete využít oblíbenou ranní 3minutovou masku (pro normální či smíšenou pleť) nebo více hydratační Královskou snídani. Aplikace je jednoduchá, nanesete na obličej tenoučkou vrstvičku masky co nejdříve po probuzení a za 3 minuty smyjete. Hedvábný pocit je zaručen! Po očištění je třeba nanést na pleť krém dle typu pleti, nebo například rovnou BB krém.

Pro rychlejší odlíčení, kdy nemáte k dispozici vodu, nebo si obličej vodou nemyjete ráda, může posloužit micelární voda. Zde je ale třeba opatrnosti, protože micelární voda byla vyvinuta k rychlému nemastnému odlíčení modelek na přehlídkách, které bylo třeba hned znovu nalíčit, a ne pro každodenní dlouhodobou péči. Někomu se může při delším používání stát, že pleť začně šupinatět a celkově přestává být hezká a hydratovaná. Například micelární voda So´Bio s oslím mlékem je zároveň hydratační a měla by vyhovovat i suché pleti.

Výživa pleti

Po ranním vyčištění pleti přichází na řadu použití krému podle typu pleti. Sušší typ (poznáte také tak, že velmi rychle po vyčištění vás pleť začne táhnout) zvolí nejprve krém a poté BB krém či make-up, normálnímu a smíšenému typu  může stači i jen BB krém.

Pro normální až sušší pleť je určen hydratační denní krém se severskou břízou. Výtažky z břízy, kaštanu koňského a Aloe vera jsou také zdrojem antioxidantů a vitaminů, navíc pokožku lehce tonizují, dodávají jí pružnost a podporují zdravý barevný tón. Pečující krém dodává suché a normální pokožce potřebné živiny, hydratuje pokožku do hloubky a zároveň ji chrání před známkami stárnutí a vznikem vrásek. Pokud vás oslovuje ženská vůně růže, bude pro vás Růžový krém ten pravý.

Pro normální až mastnější pleť je určen 24 hodinový krém s jojobovým oleje, růží a ylang-ylangem. Krém díky pečlivě vybraným esenciálním olejům hydratuje a harmonizuje pleť, regujule nadbytečnou tovrbu kožního mazu, vyrovnává a obnovuje pleť. Neobsahuje vodu, je tedy vysoce koncentrovaný a používá se ho opravdu maličko.

Problematická pleť ocení Regenerační aknégel. Jemný pleťový gel účinně omezuje tvorbu volných radikálů a má silné antimikrobiální účinky. Výborně regeneruje pokožku na buněčné úrovni a omezuje ztrátu elasticity pokožky, která často akné provází. Obsahuje směs přírodních éterických olejů, které se tradičně používají pro své antimikrobiální a regenerační účinky na pleť. Gelu navíc dodávají příjemnou bylinnou vůni. Nemastný gel je lehký, rychle se vstřebává a nezatěžuje pleť.

Jemné líčení

Po ranním očištění a hydrataci je možné použít pro sjednocení pleti některý z přírodních bb krémů (krém který spojuje výhody krému a makeupu a poskytuje také ochranu proti UV záření). V naší Bioplanetě najdete cenově velmi BB krém od Lavery, dále 2 odstíny od skvělé Lily Lolo a dva druhy od So´Bio - novinkou je ten s oslím mlékem, vhodný i pro suchou pleť, kterou pěkně projasní a chrání faktorem 10. Jako skutečně pečující BB krém lze doporučit květinovou ZUII podkladovou bázi apricot. A zvláště pro ty, kteří nepoužívají make-up nebo nechtějí marnit čas důkladnou aplikací make-upu a přitom si přejí sjednocený tón pleti. Má střední až intenzivní krytí, proto se pokožka po použití zdá být sjednocená i bez make-upu. Kromě toho, tento odstín dává pleti okamžitě svěžest a jas.

Večerní odlíčení

Všechny jsme to asi někdy zažily, ten nepříjemný pocit po probuzení, kdy jsme se večer neodlíčily...s pálícíma očima a upatlanou pletí :) Pokud se nalíčíme, je vždy dobré se večer odlíčit, Používáme opět přípravky podle typu pleti. Na citlivé oční partie existují i speciální přípravky, například jemná hydratační pěna  nebo olejový dvoufázový odličovač make-upu, které naneseme na biobavlněné tamponky nebo vatové polštářky. Oči odličujeme jemně směrem dolů k řasám a snažíme se oblast nežmoulat všemi směry - usnadní to, když tamponek navlhčíme teplou vodou. Na večerní odlíčení můžeme použít i vydatnější a olejové odličovače, protože nebudou překážet následnému líčení a naopak pleť přes noc ještě více vyživí, jako odličovací olej s heřmánkem a diktamem. 

Skutečnou lahůdkou je pak čištění pleti luxusním bio čistícím balzámem Inlight. Charakterizuje ho příjemná kombinace kokosu, jojobového a olivového oleje, zeleného čaje, cypřiše a rozmarýnu. Toto složení umožňuje hloubkové čistění pleti. Zároveň působí jako peeling, pleť získává lesk, zůstává vyživena a obnovena, aniž by došlo k vysušení její citlivé a jemné přirozené ochranné vrstvy. 

Večerní péče

Pokud máte rády oleje, můžete si na vlhkou pokožku (po opláchnutí odličovacího přípravku vlažnou vodou) aplikovat pár kapek vybraného oleje, například oblíbeného arganového nebo avokádového oleje. Použití oleje nebo séra může někomu stačit, někdo bude potřebovat ještě noční krém Andělská tvář s exktraktem mateří kašičky, meduňky a levandule pro příjemný spánek. A pro zvýšení hdyratace pleti nejen na noc můžete před aplikací krému nastříkat na obličej voňavé pleťové tonikum s diktamem a růží...

Oční okolí potěší alespoň jednou za čas použití speciálního séra, které redukuje vrásk, obnovuje kolagenová vlákna, a díky obsahu známého světlíku o oči pečuje. Na pigmentové skrvny v obličeji vyzkoušejte speciální noční regenerační olej z krétských luhů a hájů. Obsahuje řebříček, růži a diktamos a hojí i skvrny po zahojeném akné.

Výběr je široký, nebojte se přípravky kombinovat a objevovat pro sebe to nejlepší. A hlavně, vždy se o sebe starejte s láskou a radostí :)

text: Lucie Korbová