Doba prázdnin a letních veder je za námi, nastává období pozdního léta, sklizně, žluté barvy a celkového zklidňování. Někdo s radostí a vděčností sklízí úrodu a těší se na klid zimy, někdo se naopak trápí vším, co nestihl a zimu vyhlíží s obavami. 

Nejvíce ohroženými orgány podle čínské medicíny je v první polovině měsíce slezina,v druhé polovině slinivka. První se podílí na obranyschopnosti organismu, celkové vitalitě a energii do života, druhá pak na stavu sliznic a trávení. Na slinivku smyslově působí láska, nejen ta projevená zvnějšku, ale i naše láska k životu a sobě samým. Chybějící lásku často nahrazujeme nezdravými sladkostmi, známe přísloví "oslaď si život". Když ale najdeme radost ze života a lásku v sobě, nebude potřeba ji sumplementovat jídlem, ani jinou osobou.

Fyzicky se oslabená slinivka a slezina projevují nadýmaním, poruchami trávení, sklonem k tvorbě modřin, náchylností k onemocněním, únavou, velkou chutí na sladké nebo naopak jeho odmítáním.

Vhodné je vyhnout se bílému cukru a bílé mouce, zmrzlině, alkoholu...Naopak nám prospěje zařazení přirozeně sladkých potravin, jako jáhel, sladké rýži, a žluté kulaté zelenině - dýně, brambory.. Je velice dobře stravitelná a obsahuje řadu cenných vitamínů zejména provitamin A (beta karoten), vitamin C, E a také minerální látky jako železo, vápník, draslík a hořčík.

Tip pro zdraví

Světlé miso z bílé rýže je nejsladší variantou misa, obsahuje méně soli a bude chutnat i dětem. Fermentované produkty jsou užitečné pro naše trávení, obsahují vitaminy a minerály. Bílé miso nahradí mléko i máslo, použijete ho do kaší, polévek i omáček.

Při problémech s trávením (které nevyžadují lékařský zásah) můžete vyzkoušet hořké bylinky v podobě tekutého elixíru Floradix® Gallexier. Je vhodný pro ženy i muže při zažívacích obtížích, při problémech s nadměrným nadýmáním či pálením žáhy nebo při ztrátě chuti k jídlu. Obsahuje prověřené bylinky jako artyčok a pampelišku.

Tip pro domácnost

V koupelně používáme mnoho pomůcek, u kterých si možná ani neuvědomíme, že existuje jiná, šetrnější varianta. Například odličovací tamponky a vatové tyčinky do uší. Levné tamponky velmi často škrábou a dráždí oči, i když jsou z bavlny. Bohužel konvenční pěstování bavlny je jedním z velkých problémů dneška, protože se při něm používá nejvíce chemických přípravků v zemědělství, které částečně pak zůstávají i v konečných výrobcích. Naproti tomu produkty italské firmy ORGANYC z biobavlny Jsou 100% rozložitelné a kompostovatelné, v sáčku z plně rozložitelných a kompostovatelných polymerů kukuřičného škrobu. Tamponky jsou měkoučké a hypoalergenní, tyčinky do uší neobsahují plastovou tyčku a krabička je z recyklovaného papíru.

Tip pro krásu

Krásné zuby přidávají na kráse celkově, navíc čistota ústní dutiny odráží i jiné případné problémy v těle. Někteří stomatologové tvrdí, že zuby se dají čistit i bez zubní pasty, nejdůležitější je technika čištění, pasta dodává nekdy jen "pocit svěžího dechu". V zubních pastách je dobré vyhnout se SLS, parabenům, sacharinu...

Především pasty pro děti by měly být šetrné a neměly by obsahovat ani fluoridy. Naštěstí máme dnes velký výběr, a tak seženeme zdravou jahodovou pastu pro děti a pro dospělé pasty ajurvédské, bylinné, s aktivním uhlím pro bělení zubů nebo ty bez obsahu mentolu, vhodné při homeopatické léčbě. Přírodní pasty obvykle méně pění než ty klasické, ale umí i pálit a každopádně ústa osvěží.

Pokud rádi zkoušíte zajímavé novinky, osloví vás bambusový kartáček se štětinami s obsahem aktivního uhlí, který zuby bělí i bez použití pasty. Aktivní uhlí se vyznačuje schopností pohlcovat široké spektrum mikro- a makromolekulárních látek. Účinně bělí zuby, má antibakteriální účinky, absorbuje nečistoty na zubní sklovině a zanechává ji hladkou a lesklou. Aktivní uhlí inhibuje růst bakterií a udržuje svěží dech. Chrání proti tvorbě zubního kamene a normalizuje pH slin.

Krásné babí léto!

zdroj: econea.cz, vitalia.cz, obrázek: pixabay.com

Text: Lucie Korbová