Šestý měsíc přináší časné léto, dostatek slunečního světla a tepla a nejdelší den v roce, kdy síla Slunce vrcholí. Naše energie je také na vzestupu a zároveň se nám daří častěji "jenom být" a vychutnávat si tu krásu.

Nejvíce je ohroženo tenko střevo, které je párovým orgánem k srdci (psali jsme v květnovém článku). Elementem je oheň, barva červená a hlavní emocí je radost. Tenké střevo je co do plochy největším orgánem v těle a je hlavním přijímačem živin, které bere z potravin a jejich kvalita ho přímo ovlivňuje. Kromě špatné stravy ale spolehlivě zatížíme tenké střevo dlouhodobým stresem a kritičností. Možná znáte průjmy před zkouškou nebo delší cestou, nebo bolesti břicha spojené s bolestí zad v bederní části.

Na horní část tenkého střeva - dvanáctník - prý neblaze působí dlouhodobé pití kávy s mlékem, což se projeví právě bolestí břicha nebo bolestí zad v bedrech, případně bolestí velkých kloubů. Se stažením břicha stresem je dobré pracovat pomocí hlubokého dýchání do břicha, které nejen uklidňuje, ale i uvolňuje fyzicky a vnáší do prožívání přítomného okamžiku.

Tenkému střevu prospívají malé porcemi stravy a nejezení pozdě večer, pití vody nebo zásaditého čaje (Bancha), vynechání cukru, alkoholu a přemíry kávy. Prospějeme jako každý měsíc konzumací toho, co nyní roste: špenát, ředkvičky, zelené saláty, čekanka, chřest, okurky, rajčata, jahody, třešně, maliny, zelené bylinky. Svému zažívání také ulevíme ubráním lepkových obilnin a zařazení bezlepkových jáhel, pohanky, quinoy, rýže, amarantu...

Tip na vaření:

Quinoa bílá patří mezi tzv. pseudoobiloviny a její výhodou je to, že neobsahuje lepek. Řadí se mezi tzv. superpotraviny s vysokým obsahem bílkovin. Není náročná na přípravu, vaří se podobně jako rýže. Správně upravená quinoa  je jemná a nadýchaná s lehce oříškovou chutí, podává se na slano či na sladko. 

Vyzkoušejte recept na salát: uvařte 250 g quinoy a smíchejte s 250 g přepůlených cherry rajčátek, najemno nakrájenou červenou cibulí, posekanou mátou a olivovým olejem. Dochuťte limetkovou šťávou, případně dosolte a salát podávejte vychlazený.

Tipy pro zdraví

Mladý ječmen je jednou z nejstarších zelených potravin používaných na podporu zdraví. Zmínky o užívání jeho výhonků nalezneme již v antických textech. Mezi nejdůležitější účinky patří zvýšení imunity, detoxikace a podpora vitality. Chlorofyl a beta-karoten v mladém ječmeni bohatě obsažené jsou skvělým antioxidantem. Zelené potraviny v prášku mají lepší vstřebatelnost, protože působí jíž v ústní dutině (tablety se doporučuje rozkousat).

Tip pro krásu

Proč už nikdy nepoužívat konvenční přípravky na opalování s chemickými filtry se dozvíte v našem květnovém článku.

Rozšířili jsme nabídku opalovacích krémů a olejů a vybíráme dva univerzální, ECO Cosmetics Neutral s ochranným faktorem 50 (máme i SPF 15, 20 a 30) a zajímavý mrkvový olej se SPF 35-40. 100% přírodní sluneční krém bez parfemace od Eco Cosmetics s extra vysokým ochranným SPF faktorem 50 je určen pro velmi citlivou a dětskou pleť. Obsahuje olivový olej, který o pokožku pečuje a předchází jejímu vysušení. Snadno se aplikuje a roztírá, nezanechává žádnou viditelnou stopu. Obsahuje 100% přírodní minerální filtry pro okamžitou ochranu před UVA i UVB slunečním zářením. Žádné chemické filtry, nanotechnologie, umělé vůně či deriváty z ropy jako u běžných opalovacích krémů. Je také naprosto bezpečný pro vodní organismy, narozdíl od chemických opalovacích prostředků.

Tip pro domácnost

Ušetřete si čas na uklízení pomocí magických univerzálních fairtrade mýdel Dr. Bronner's. Odkud pochází jednotlivé hlavní složky? Konopný bio olej je od kanadského Fair Trade dodavatele Farmer Direct. Kokosový bio olej pochází z Fair Trade projektu Serendipol na Srí Lance. Olivový bio olej se získává v Palestině a Israeli v rámci Fair Trade projektů Canaan – West Bank a Sindyanna – Nazareth. Palmový bio olej pochází z Fair Trade projektu v Ghaně, který je pod správou organizace NGO Fearless Planet. V nabídce máme mýdlo citronovo-pomerančové, mátové, levandulové, růžové a neutrální a využijete je jako mýdlo, sprchový gel, šampon, zubní pastu nebo ústní vodu, dále na praní, mytí nádobí, některé i na masáž...zkuste a uvidíte. 

text: Lucie Korbová